Hvad er forskellen på observationstiden for offentlig og privat parkering? Forstå p-vagternes observationstid

10 dec, 2020 | Parkering, Parkeringsregler | 4 Kommentarer

Her er forskellen på observationstiden for parkering

Observationstid for parkering er måske et fænomen, der ikke lyder bekendt. Men når det bliver sat ind i en kontekst, giver det for mange pludselig mere mening. Det handler nemlig om, hvor længe en p-vagt skal observere, før de må udstede en parkeringsbøde. Og netop at kende til parkeringsvagtens observationstid er afgørende for, om din bøde er berettiget eller ej. Skal vi være helt ærlige, og det skal vi, så er det altid værd at sætte sig ind i. For måske du nemt kan slippe uden om en parkeringsbøde, hvis du kender reglerne for en parkeringsbøde og observationstiden.

Her fortæller vi dig ganske enkelt alt det, du har brug for at vide. Det er ikke så nemt, som det måske kan lyde. I dag har vi både offentlige og private parkeringsvagter, og der er forskel på deres observationstid ved parkering. Men bare rolig, for du er landet det helt rigtige sted, så du ikke skal vride hovedet mere end højst nødvendigt. Vi gennemgår det nemlig for dig lige her.

Der er forskel på offentlig og privat parkering

Parkering kan være vanskelig nok i forvejen. Foruden at få bagenden ind på sin parallelparkering og manglende skiltning er der også forskel på observationstid for en p-vagt i forhold til, om der er tale om offentlig eller privat parkering. Den offentlige parkering er steder, hvor politiet eller p-vagter fra en kommunal instans må pålægge dig en afgift. Derimod er privat parkering et område, hvor private parkeringsvagter sørger for afgiften.

De offentlige p-vagter er til at forstå, hvorimod det private segment er en lidt mere kompliceret størrelse. Og dog, for de falder alle sammen under ét og samme tag. Der findes imidlertid forskellige parkeringsselskaber, der har private p-vagter. Og hvordan ved du så, om det er offentligt eller privat? Det er skiltningen, der fortæller dig det. Derfor er der også forskel på observationstiden for Europark, Onepark og Q-Park, der er tre af de helt store spillere, når det kommer til privat parkering. Men lad os først kigge lidt nærmere på p-vagtens observationstid ved offentlig parkering.

Her er reglerne for observationstid og parkering på offentlige parkeringspladser

I et offentligt område med parkeringspladser er det hele omfattet af færdselsloven. Her lyder reglerne, at observationstiden skal være på tre minutter. Det gælder en række forskellige former for skiltning, og det samme gør sig gældende ved af- og pålæsning. Derfor må du gerne have bilen stående ved kontinuerlig af- og pålæsning, så længe du er ved bilen ofte. Her er der nemlig ingen observationstid, hvis du kontinuerligt kigger forbi bilen for at hente eller bringe. På den måde har p-vagten nemlig mulighed for at bede dig om at fjerne bilen, så du undgår den gule seddel i forruden.

Standser du et sted, hvor du ikke må parkere, er der til gengæld intet krav om observationstid for parkeringen. Dog skal p-vagten altid undersøge forskellige forhold, der kan være med til at lovliggøre parkeringen. Ankommer du, imens p-vagten er ved at udstede en parkeringsbøde, bliver du samtidig fritaget for at betale den. Det er smart, hvis du lige har et øje på bilen, imens du er væk.

Generelt set er det vigtigt at kende til Færdselsloven i forhold til, hvornår der egentlig er tale om en reel parkering. Er en bil standset i mere end tre minutter, er der tale om en parkering. Det hænger også godt sammen med parkeringsbødereglerne og observationstiden, for du skal nemlig have muligheden for at gøre et hurtigt stop somme tider.

 I Københavns Kommune er reglerne dog lidt anderledes, og her er observationstiden for en p-vagt fire minutter. Og så er der mulighed for en observationstid på op mod 30 minutter, hvis du altså skal fragte varer. Med et handicapkort må du parkere i 15 minutter, hvor der er parkeringsforbud, i gågader, ved ærindekørsel eller af- og pålæsning. Og den kan faktisk være vigtig at skrive sig bag øret, hvis det er tilfældet.

Observationstid for private parkeringsselskaber

Nå, lad os vende blikket mod de private selskaber, hvor der kan være forskel i p-vagtens observationstid. Her gælder der en observationstid på mellem 3-6 minutter alt efter, hvilket private selskab der er tale om. Men at finde frem til observationstiden for EuroPark og de andre er altså en mere vanskelig opgave end som så. Det er nemlig ikke noget, de er glade for at fortælle.

Hos Europark er observationstiden fastsat ud fra parkeringspladsens fysiske udformning. Hos Q-Park er observationstiden også svær at udpensle helt præcist, og det samme gør sig gældende for OneParks observationstid. Men hvad betyder det så for dig? At du skal være ekstra opmærksom på skiltningen og dermed holde dig til en observationstid på tre minutter – bare for at være helt sikker. Samtidig med det, så følger de den private ejendomsret og aftalelov, der gør sig gældende for parkeringsreglerne.

For at være på den sikre side bør du altid undgå de private parkeringspladser, hvis du ikke er helt sikker på reglerne. Køb altid en parkeringsbillet med det samme, og placér den et synligt sted. Og så skal du være tilbage på pletten, når den udløber.

Gør det nemmere at håndtere en parkeringsbøde

Hvis observationstiden bliver overskredet, skal du ofte punge ud til både de private selskaber og til det offentlige. For er parkeringens observationstid overskredet, er der ikke altid meget at gøre. Heldigvis behøver du ikke bøvle mere med det end højst nødvendigt. Vi kan nemlig gøre det for dig.

Med EatMyBill kan du scanne din parkeringsbøde, dele den op i rater og lade os stå for resten. Når din parkeringsbøde er blevet scannet, får du mulighed for at betale det hele med det samme eller opdele den i rater, så økonomien hænger bedre sammen. Vi sørger selvfølgelig for at betale det fulde beløb, så din bøde bliver betalt til tiden.

Men det er ikke det eneste. For er du ikke enig i p-vagtens observationstid, der altid står angivet på din parkeringsbøde, kan du også vælge at klage. Og faktisk er der stor sandsynlighed for, at du får annulleret din bøde. Forklaringen er den, at det er dyrere at stå for at behandle en klage, end det er ikke at få betalingen for bøden. Hos os kan du nemt klage over din bøde i vores app. Og hvem vil ikke gerne spare de ekstra penge, hvis det er muligt? EatMyBill gør det både nemmere og mere effektivt for dig at betale en parkeringsbøde eller indgive en klage, hvis det er muligt.

4 Kommentarer

 1. Hej
  Jeg har holdt parkeret på easypark på en privat parkering ved min bank. jeg havde sat app til kl 10, men kom først tilbage til bilen kl 10:03, og der sad en bøde i min rude. De skrev at de observeret den fra kl 9:59 og i 3 min, men mener ikke de må observere før p billtten er udløbet????og har derfor klaget over den, men er blevet afvist, de” din parkering” siger at der ikke er nogen observation tid
  hilsen Melanie

  Svar
  • Hej Melanie,
   Det lyder som en lidt speciel situation. Jeg tror dog du har en ret dårlig sag, da de 3 minutters observationstid på parkering primært skal bruges for at afgøre om der er tale om en standsning eller en parkering. Det er altså ikke nødvendigt at du parkerer 3 minutter udover det tilladte, hvis du ikke har betalt for den tid du reelt har parkeret.
   Det er muligt at tage sagen i parkeringsklagenævnet, og at du her vil få medhold. Det er dog meget svært for mig at vurdere herfra.
   Desværre kan vi ikke tage klagesagen for dig, da du allerede har været gennem den. Vi kan kun tage sager der ikke er klaget over i forvejen. Du ønskes al mulig helt og lykke med kampen!
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 2. Hej,
  Min kone har fået en parkeringsafgift. Der er 3 personer der stod mindre end 5 meter fra hendes bil, som vil vidne på, at parkeringsvagten IKKE observerede bilen i minimum 3 minutter, før han skrev parkeringsafgiften. De alle 3 har sagt, at der gik mindre end et minut fra da han kom til han udskrev parkeringsafgiften.
  Parkeringsvagten kommer fra Q-park
  Håber i kan hjælpe.

  Mvh
  Nicki Larsen

  Svar
  • Hej Nicki,

   Hvis du scanner afgiften ind i vores app tager vi gerne sagen med parkeringsfirmaet for dig.

   Med venlig hilsen
   Morten

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler