Hvad er forskellen på observationstiden for offentlig og privat parkering? Forstå p-vagternes observationstid

10 dec, 2020 | Parkering, Parkeringsregler | 34 Kommentarer

Her er forskellen på observationstiden for parkering

Observationstid for parkering er måske et fænomen, der ikke lyder bekendt. Men når det bliver sat ind i en kontekst, giver det for mange pludselig mere mening. Det handler nemlig om, hvor længe en p-vagt skal observere, før de må udstede en parkeringsbøde. Og netop at kende til parkeringsvagtens observationstid er afgørende for, om din bøde er berettiget eller ej. Skal vi være helt ærlige, og det skal vi, så er det altid værd at sætte sig ind i. For måske du nemt kan slippe uden om en parkeringsbøde, hvis du kender reglerne for en parkeringsbøde og observationstiden.

Her fortæller vi dig ganske enkelt alt det, du har brug for at vide. Det er ikke så nemt, som det måske kan lyde. I dag har vi både offentlige og private parkeringsvagter, og der er forskel på deres observationstid ved parkering. Men bare rolig, for du er landet det helt rigtige sted, så du ikke skal vride hovedet mere end højst nødvendigt. Vi gennemgår det nemlig for dig lige her.

Der er forskel på offentlig og privat parkering

Parkering kan være vanskelig nok i forvejen. Foruden at få bagenden ind på sin parallelparkering og manglende skiltning er der også forskel på observationstid for en p-vagt i forhold til, om der er tale om offentlig eller privat parkering. Den offentlige parkering er steder, hvor politiet eller p-vagter fra en kommunal instans må pålægge dig en afgift. Derimod er privat parkering et område, hvor private parkeringsvagter sørger for afgiften.

De offentlige p-vagter er til at forstå, hvorimod det private segment er en lidt mere kompliceret størrelse. Og dog, for de falder alle sammen under ét og samme tag. Der findes imidlertid forskellige parkeringsselskaber, der har private p-vagter. Og hvordan ved du så, om det er offentligt eller privat? Det er skiltningen, der fortæller dig det. Derfor er der også forskel på observationstiden for Europark, Onepark og Q-Park, der er tre af de helt store spillere, når det kommer til privat parkering. Men lad os først kigge lidt nærmere på p-vagtens observationstid ved offentlig parkering.

Her er reglerne for observationstid og parkering på offentlige parkeringspladser

I et offentligt område med parkeringspladser er det hele omfattet af færdselsloven. Her lyder reglerne, at observationstiden skal være på tre minutter. Det gælder en række forskellige former for skiltning, og det samme gør sig gældende ved af- og pålæsning. Derfor må du gerne have bilen stående ved kontinuerlig af- og pålæsning, så længe du er ved bilen ofte. Her er der nemlig ingen observationstid, hvis du kontinuerligt kigger forbi bilen for at hente eller bringe. På den måde har p-vagten nemlig mulighed for at bede dig om at fjerne bilen, så du undgår den gule seddel i forruden.

Standser du et sted, hvor du ikke må parkere, er der til gengæld intet krav om observationstid for parkeringen. Dog skal p-vagten altid undersøge forskellige forhold, der kan være med til at lovliggøre parkeringen. Ankommer du, imens p-vagten er ved at udstede en parkeringsbøde, bliver du samtidig fritaget for at betale den. Det er smart, hvis du lige har et øje på bilen, imens du er væk.

Generelt set er det vigtigt at kende til Færdselsloven i forhold til, hvornår der egentlig er tale om en reel parkering. Er en bil standset i mere end tre minutter, er der tale om en parkering. Det hænger også godt sammen med parkeringsbødereglerne og observationstiden, for du skal nemlig have muligheden for at gøre et hurtigt stop somme tider.

 I Københavns Kommune er reglerne dog lidt anderledes, og her er observationstiden for en p-vagt fire minutter. Og så er der mulighed for en observationstid på op mod 30 minutter, hvis du altså skal fragte varer. Med et handicapkort må du parkere i 15 minutter, hvor der er parkeringsforbud, i gågader, ved ærindekørsel eller af- og pålæsning. Og den kan faktisk være vigtig at skrive sig bag øret, hvis det er tilfældet.

Observationstid for private parkeringsselskaber

Nå, lad os vende blikket mod de private selskaber, hvor der kan være forskel i p-vagtens observationstid. Her gælder der en observationstid på mellem 3-6 minutter alt efter, hvilket private selskab der er tale om. Men at finde frem til observationstiden for EuroPark og de andre er altså en mere vanskelig opgave end som så. Det er nemlig ikke noget, de er glade for at fortælle.

Hos Europark er observationstiden fastsat ud fra parkeringspladsens fysiske udformning. Hos Q-Park er observationstiden også svær at udpensle helt præcist, og det samme gør sig gældende for OneParks observationstid. Men hvad betyder det så for dig? At du skal være ekstra opmærksom på skiltningen og dermed holde dig til en observationstid på tre minutter – bare for at være helt sikker. Samtidig med det, så følger de den private ejendomsret og aftalelov, der gør sig gældende for parkeringsreglerne.

For at være på den sikre side bør du altid undgå de private parkeringspladser, hvis du ikke er helt sikker på reglerne. Køb altid en parkeringsbillet med det samme, og placér den et synligt sted. Og så skal du være tilbage på pletten, når den udløber.

Gør det nemmere at håndtere en parkeringsbøde

Hvis observationstiden bliver overskredet, skal du ofte punge ud til både de private selskaber og til det offentlige. For er parkeringens observationstid overskredet, er der ikke altid meget at gøre. Heldigvis behøver du ikke bøvle mere med det end højst nødvendigt. Vi kan nemlig gøre det for dig.

Med EatMyBill kan du scanne din parkeringsbøde, dele den op i rater og lade os stå for resten. Når din parkeringsbøde er blevet scannet, får du mulighed for at betale det hele med det samme eller opdele den i rater, så økonomien hænger bedre sammen. Vi sørger selvfølgelig for at betale det fulde beløb, så din bøde bliver betalt til tiden.

Men det er ikke det eneste. For er du ikke enig i p-vagtens observationstid, der altid står angivet på din parkeringsbøde, kan du også vælge at klage. Og faktisk er der stor sandsynlighed for, at du får annulleret din bøde. Forklaringen er den, at det er dyrere at stå for at behandle en klage, end det er ikke at få betalingen for bøden. Hos os kan du nemt klage over din bøde i vores app. Og hvem vil ikke gerne spare de ekstra penge, hvis det er muligt? EatMyBill gør det både nemmere og mere effektivt for dig at betale en parkeringsbøde eller indgive en klage, hvis det er muligt.

34 Kommentarer

 1. Jeg har idag fået en bøde fra et privat parkeringsselskab, som står for parkering hos mit boligselskab. Jeg satte bilen foran opgangen, for at læsse af og på. Der er parkering forbudt men af- og pålæsning er tilladt.
  Jeg går op i lejligheden for at hente nøglen til kælderrummet da jeg ser parkeringsvagten ved bilen. Jeg skynder mig ned, han giver mig bøden og går. Der står han har observeret bilen i 3 minutter og at jeg har parkeret uden for afmærket bås?
  Skal jeg bare æde bøden eller kan jeg på nogen måde vinde hvis jeg klager?

  Svar
  • Hej Anne-Sofie,
   Det kommer an på hvad der står på skiltet. Står der eksempelvis at det kun er kontinuerlig af- og pålæsning, eller at bilen skal være under observering hele perioden, så kan den være svær. Men ellers vurderer jeg at du har en okay sag. Det er dog svært at vide uden at kende alle forhold. Du er velkommen til at oprette en klage gennem vores app, og så skal vi nok tage alt bøvlet for dig. 🙂
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
   • Hej
    Jeg har fået en bøde i dec fordi at jeg havde glemt at rette reg nr i app efter ny bil, jeg havde dog sat app i gang og har kvittering på 51 kr. fra parkeringstid dog på mit gamle reg nr
    Jeg har talt med Trine fra park zone
    Hun siger dog at bøde er korrekt pålagt

    Havde dog håbet på nogle voksne i parkzone som kunne se en fejl og ikke snyd

    Svar
    • Hej Klauz,
     Det lyder som en ærgerlig situation. Jeg er ikke helt sikker på om jeg kan hjælpe med noget, men hvis du har mod på det, og ikke allerede har lavet en indsigelse til afgiften, er du velkommen til at gøre det gennem vores app EatMyBill, og så vil vi gerne se om vi kan hjælpe dig.
     De bedste hilsner
     Morten
     EatMyBill

     Svar
  • Jeg har fået en bøde på en Q Park parkeringsplads. Observationstiden på bøden er på bare 38 sek. Det er en privat p- plads men skal observationstiden ikke være længere? Min. 3 min tænker jeg.

   Mvh
   Michael

   Svar
   • Hej Michael

    Tak for din besked.

    Der er forskel på om det er offentlig eller privat parkeringsvirksomhed. hvis det er en privat virksomhed som har udstedt udsted bøden kan de selv bestemme observationstiden, derimod hvis det er en offentlig skal observationstiden være mellem 3-5 min.

    Jeg håber dette giver dig svar på dit spørgsmål.

    God dag.

    Hilsen
    August

    EatMyBill.com

    Svar
 2. Jeg har fået en parkeringsafgift fra polititet (og antager dermed, at det er en offentlig parkering) – situationen er den, at i det tidspunkt jeg kommer hen tibage til min bil, er parkeringsvagten i gang med at udskrive bøden. Vagten havde altså endnu ikke sat den i forruden, så jeg vil bare høre om det er en berrettiget bøde? 🙂

  Svar
  • Hej Camilla,
   Som udgangspunkt, ja. Det er svært at sige uden at kende flere detaljer, men på det tidspunkt hvor parkeringsvagten begynder at skrive afgiften, er observationstid allerede overstået. Du er selvfølgelig velkommen til at lave en klage gennem vores app, og så skal vi nok se om vi kan finde nogle huller i osten, så du ikke skal betale bøden. 🙂
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 3. Hvordan dokumenterer parkeringsvagten observationstiden? Min søn sad i bilen da parkeringsvagten kom og tog billeder af bilen. Han ringede til mig og jeg kom ud til bilen med det samme. Her havde vagten allerede lagt den gule bøde under vinduesviskeren. På bøden stod der at bilen har været under observation i 5 min. mellem 17.40 og 17.45. På billederne fra EUROPARK er tidspunktet for første billede 17.43 og 17.44 for andet billede og kl 17.45 et billede af bøden under vinduesviskeren. På bøden står der observationstid fra 17.40 til 17.45. Mit spørgsmål går på om parkeringsvagten selv angiver observations interval eller om den startes ved indtastning af reg. nr og derefter kan bøden ikke udskrives før 5 min. efter? Jeg tænker på at hvis observationstiden først starter i det hun tager billedet af min bil, (og varer 5 min. som åbenbart er EUROPARKS regler vedr. denne parkeringsplads) ville jeg jo godt kunne have nået et stoppe hende i at udskrive bøden, idet jeg jo kommer ud til min bil fordi min søn ringer efter mig.

  Svar
  • Hej Bente,
   Tak for dit spørgsmål! Typisk har parkeringsvagten en maskine som de taster bilens informationer ind på. Her kan vagten se om der er betalt igennem app eller lignende, og derfor startes der også en timer, hvis der ikke er. Det er altså ikke billederne alene der afgør observationstiden. Dét sagt, så skal de jo kunne bevise at de har observeret bilen så længe. Derfor kan det sagtens være at du har en sag. Hvis du downloader vores app og klager derigennem tager vi hjertens gerne hele den besværlige process for dig, og ser om vi ikke kan spare dig for de 795 kr. 🙂
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
  • Jeg har lige fået en parkeringsbøde på Q-park parkeringsplads. Man måtte ikke parkere der da det var et privat område, men på 20 sek. efter jeg kom hent til bilen var der en seddel i forruden

   Er det bare at betale ved kasse 1 eller kan jeg skrive en klage?

   Svar
   • Hej Mette,

    Det er svært at give specifik rådgivning i den enkelte sag. Man kan sige at du i hvert fald ikke har nogen chance for at undgå bøden hvis du ikke klager. Du er velkommen til at lave en klage gennem vores app, så skal vi nok gøre vores bedste for at du slipper for at betale. Håber det kan hjælpe.

    De bedste hilsner
    Morten
    EatMyBill

    Svar
 4. Kære Jer,

  Ved i hvordan reglerne er når man kommer hen til sin bil i samme moment P-vagten udskriver sin bøde? De siger er ikke kan annullere den, men er dette korrekt?

  Svar
  • Hej Pia,
   Alt med parkeringsregler kommer meget an på om det er offentligt eller privat drevet. Der er visse regler som det offentlige er underlagte, men som det private ikke er. Især når det kommer til observationstider og den slags. Derfor er det meget svært at svare på, før man har sagen i hånden. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at klage over parkeringsbøden, hvis du downloader vores app og opretter en klagesag der igennem. Så ser vi om ikke vi kan få bøden annulleret. 🙂
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 5. Hej. Jeg har i går fået en parkeringsafgift. Jeg parkerede, ifølge mit tracking system kl 9.32.48 og bilen er observerer fra 9.33.08 til 9.33.36.
  Pladsen er kontrolleret af Q-Park
  Er der nogen ide i at klage over dette?
  Mvh Brian Madsen

  Svar
  • Hej Brian,
   Det kommer meget an på reglerne på den enkelte parkeringsplads. Det kunne godt lyde som om du kan have en sag vedr. denne parkeringsbøde, men det er svært at vurdere uden at kende reglerne for observationstid på den enkelte plads. Vi tager gerne kampen for dig, hvis du scanner din bøde ind i vores app i hvert fald.
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 6. Hejsa.
  Jeg har fået en bøde der er udstedt kl. 14.04:47. Observeret fra kl. 14.00:45.
  Jeg kunne holde en time på p-pladsen med p-skive. Min p-skive var sat til 13.05, med udløb 14.05. (Dette har jeg taget et billede af).
  Derfor mener jeg at bøden er udstedet uberettiget da den er udstedet før udløb. Desuden var jeg ved bilen 14.04, og der var ingen p-vagt at se.
  Har jeg en sag her?
  Mvh Trine

  Svar
  • Hej Trine,

   Lige umiddelbart lyder det som om at parkeringsvagten har en dårlig sag her. Det er dog svært at svare helt 100% sikkert på.

   Jeg vil anbefale dig at klage over afgiften. Enten selv eller gennem vores app. Hvis du gør det gennem os, skal vi nok tage os af alt det besværlige. 🙂

   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 7. Hej…
  I skriver “observationstid på mellem 3-6 minutter alt efter, hvilket private selskab der er tale om”, hvor har i den information fra, vi har i dag modtaget en p-afgift hvor Q-park skriver bilen er observeret fra 01-12-2021 kl. 15:39:27 til 01-12-2021 kl. 15:40:15… altså en observationstid på 48 sek.

  Mvh Kim

  Svar
  • Hej Kim,
   Tak for dit spørgsmål. Ærgerligt med parkeringsbøden. 🙁 Observationstiden i færdselsloven gælder desværre kun for offentlige parkeringsarealer, og ikke for private. Her er der ingen faste regler omkring krav om observationstid. Derfor er det op til den enkelte virksomheds skiltning på stedet, at fastsætte reglerne. Hos Q-Park er det forskelligt fra lokation til lokation. Nogle steder er det 0 minutter, og andre steder er det 6. Derfor kan det godt være berettiget, selvom det er surt. Du er dog velkommen til at bruge vores app til at klage over bøden. Så skal vi nok gøre alt vi kan for at få den annulleret. Ellers kan du også bruge vores app til at splitte betalingen op. Det kan måske gøre det lidt mere spiseligt her i december måned. 🙂
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 8. hey

  min kæreste glemte ved en fejl at stille p-skiven. og på selve bøden står der 3 minutter opservationstid fra europark.
  mit spørgmål er: skal vi bare betale bøden og komme videre eller skal vi tage kampen op.

  mvh Maria

  Svar
  • Hej Maria,
   Surt med sådan en bøde. 🙁 Det er svært at sige om i skal klage eller ej. Det afhænger meget af den enkelte sag. I må meget gerne bruge vores app til det, så skal vi nok tage os af alt det sure arbejde i hvert fald. Og så er det bare med at krydse fingre. 🙂
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 9. Hej med jer. Jeg har fået en p-afgift fra Europark i foran min skole i København. Observeringstiden er angivet til 3 minutter. Jeg fandt dogen vejledning for parkeringsafgifter på Københavns kommune, hvor der står, at minimumstiden for observering er 4 minutter. Tror i at jeg vil få noget ud af at klage?

  Mvh

  Nikecia Glorian

  Svar
  • Hej Nikecia,
   Ærgerligt med parkeringsbøden. 🙁 Observationstiden i færdselsloven gælder desværre kun for offentlige parkeringsarealer, og ikke for private. Her er der ingen faste regler omkring krav om observationstid. Derfor er det op til den enkelte virksomheds skiltning på stedet, at fastsætte reglerne. Europark er et privat parkeringsselskab, og derfor ikke omfattet af reglerne om observationstid. Derfor tror jeg ikke en klage vil gøre det store for dig, desværre. 🙁 Du er dog velkommen til at bruge vores app til at dele betalingen op. Det kan være det gør det lidt nemmere at få den ud af verden!
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 10. Hej.

  Jeg har fået en p-afgift, af q-park. Hvor der på sedlen står observeret fra 12.08.54 til 12.10.44, og med min hoved regning er det kun 1minut og 50sek. Og mener derfor ikke, at den er berettiget, har jeg ikke ret i dette?

  Svar
  • Hej Kristoffer,
   Tak for dit spørgsmål. Ærgerligt med parkeringsbøden. 🙁 Observationstiden i færdselsloven gælder desværre kun for offentlige parkeringsarealer, og ikke for private. Her er der ingen faste regler omkring krav om observationstid. Derfor er det op til den enkelte virksomheds skiltning på stedet, at fastsætte reglerne. Hos Q-Park er det forskelligt fra lokation til lokation. Jeg håber det giver lidt klarere svar. 🙂
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 11. Hej
  Jeg har holdt parkeret på easypark på en privat parkering ved min bank. jeg havde sat app til kl 10, men kom først tilbage til bilen kl 10:03, og der sad en bøde i min rude. De skrev at de observeret den fra kl 9:59 og i 3 min, men mener ikke de må observere før p billtten er udløbet????og har derfor klaget over den, men er blevet afvist, de” din parkering” siger at der ikke er nogen observation tid
  hilsen Melanie

  Svar
  • Hej Melanie,
   Det lyder som en lidt speciel situation. Jeg tror dog du har en ret dårlig sag, da de 3 minutters observationstid på parkering primært skal bruges for at afgøre om der er tale om en standsning eller en parkering. Det er altså ikke nødvendigt at du parkerer 3 minutter udover det tilladte, hvis du ikke har betalt for den tid du reelt har parkeret.
   Det er muligt at tage sagen i parkeringsklagenævnet, og at du her vil få medhold. Det er dog meget svært for mig at vurdere herfra.
   Desværre kan vi ikke tage klagesagen for dig, da du allerede har været gennem den. Vi kan kun tage sager der ikke er klaget over i forvejen. Du ønskes al mulig helt og lykke med kampen!
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
  • Jeg skulle hurtigt ind til bageren, glemte at sætte p- skiven, der er 20 m fra hvor jeg parker til døren, møder 2 mænd på det stykke, ingen kø, betaler kl 7.14 går direkte ud til bilen igen ,der gå den ene mand rundt om min bil,jeg sætter mig ind i min bil, opdager lappe i forruden og ser så at bilen ved siden af var p- vagten. Der er står at de har observeret den fra 7.13-7 16.
   Det kan ikke lade sig.
   Vil jeg få medhold i en klage

   Britta

   Svar
   • Hej Britta,
    Det er meget svært at vurdere en enkelt sag på baggrund af det info du har givet her. Vi vil meget gerne tage kampen for dig, hvis du bruger vores app til at klage over bøden. Den hedder EatMyBill, og findes i App Store. Så skal vi nok gøre det bedste vi kan for at få annulleret parkeringsbøden. 🙂
    De bedste hilsner
    Morten
    EatMyBill

    Svar
 12. Hej,
  Min kone har fået en parkeringsafgift. Der er 3 personer der stod mindre end 5 meter fra hendes bil, som vil vidne på, at parkeringsvagten IKKE observerede bilen i minimum 3 minutter, før han skrev parkeringsafgiften. De alle 3 har sagt, at der gik mindre end et minut fra da han kom til han udskrev parkeringsafgiften.
  Parkeringsvagten kommer fra Q-park
  Håber i kan hjælpe.

  Mvh
  Nicki Larsen

  Svar
  • Hej Nicki,

   Hvis du scanner afgiften ind i vores app tager vi gerne sagen med parkeringsfirmaet for dig.

   Med venlig hilsen
   Morten

   Svar
  • Parkering via app 1058-1249 og 1257-1315.Hej vi havde parkeret på Himmelbjerget vi vil blive der noget længere end først beregnet og da vi så prøver at forlænge parkering tager det noget tid inden EasyPark app’en vil registrere den nye tid. Det lykkes dog efter noget tid og mange forsøg. Da vi kommer tilbage til bilen er der en bøde. Der står bilen er observeret 1253-1259. Den nye parkering er registret startende fra 1257 altså holder det jo ikke med deres observationstid kan man klage ift dette.. og hvordan med det at app’en var nede og vi forsøgte og forsøgte at forlænge inden første tid udløb.

   Svar
   • Hej Laus,
    Det kunne godt lyde som om i har en sag med denne parkeringsafgift. Det er dog svært at vide med 100% sikkerhed uden at have alle regler og detaljer i sagen. I er velkomne til at scanne bøden ind i vores app, og så skal vi nok tage kampen op med parkeringsselskabet for jer. 🙂
    De bedste hilsner
    Morten
    EatMyBill

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede artikler