Kender du taksterne for fartbøder? Læs her og lær

23 feb, 2021 | Bøder, Regninger | 0 Kommentarer

Det fleste har sikkert prøvet at få en fartbøde på et eller andet tidspunkt i deres liv, og det er aldrig en behagelig oplevelse. I nogle tilfælde kan en fartbøde være det, der vælter et budget og får privatøkonomien til at falde fra hinanden.

Fartbøder udstedes af politiet efter fastsatte takster, men det er de færreste danskere, der rent faktisk kender de takster og ved, hvilke fartgrænseoverskridelser der giver hvilke bøder. For hvis du kender fartbødetaksterne, er der også stor chance for, at du passer mere på, når du sætter dig bag rattet.

I denne artikel vil vi gennemgå de forskellige fartbødetakster, så du ved, hvilken pris du skal betale for at få en fartbøde på f.eks. motorvejen. Vi vil gennemgå de forskellige fartbødetakster, og så vil vi også vise dig en smart og nem måde at organisere og administrere betalingen af dine bøder på med appen EatMyBill.

Vi vil ikke kaste os over en anden og lige så irriterende bøde, nemlig parkeringsbøden. Heldigvis er der rig mulighed for at læse mere om, hvad en p-bøde koster, ligesom du også kan læse mere om, hvordan du kan klage over uretfærdige p-bøder.

Fartbødetakster på landeveje og motorveje ved fartgrænse under 100 km/t

Når du kører for stærkt i personbil eller varebil på landeveje, i tæt beboede områder og på motorveje med en hastighedsbegrænsning på under 100 km/t, får du en fartbøde, der udstedes ud fra de takster, vi nu opridser:

Det vil altså sige, at hvis du kører 57 km/t på en vej, hvor du kun må køre 50 km/t, får du en bøde på 1.000 kr. Som regel vil områder med en fartbegrænsning på 50 km/t være byer eller tæt bebyggede områder, hvor der ofte vil være mange mennesker på gåben. Hvis du kører for hurtigt i sådanne områder, kan du risikere at være til fare for andre, specielt børn.

Fartbødetakster på motortrafikveje og motorveje med hastighedsbegrænsning
på 100 km/t og mere

De fartbødetakster, vi nu skal til at opridse, gælder for kørsel i personbil eller varebil på motortrafikveje med en fartgrænse på 100 km/t eller på motorveje med en fartgrænse på 100 km/t eller mere.

På motorveje kommer du ofte ud for, at fartbegrænsningen er på enten 110 eller 130 km/t. Hvis du på en motorvej med fartbegrænsning på 110 km/t kører 120 km/t, får du altså en bøde på 1.000 kr.

Højhastighedstillæg

Det er dog meget vigtigt at påpege, at hvis du kører over 140 km/t, udløser det et særligt højhastighedstillæg. Dette tillæg starter på 1.000 kr. og stiger med 500 kr., hver gang du kører mere end 50 km/t over 140 km/t.

Det vil altså sige, at hvis du kører 155 km/t på en motorvej, hvor hastighedsgrænsen er på 130 km/t, skal du betale 2.000 kr., fordi højhastighedstillægget træder i kraft. Højhastighedstillægget gælder altid, uanset hvilken form for vej du kører på. 

Hvis du kører 190 km/t på en landevej med en fartgrænse på 80 km/t, skal du betale en fartbøde på 2.500 kr. Det skyldes, at fartbødetaksten for at overskride fartgrænsen på 80 km/t er 1.000 kr., og med højhastighedstillægget på 1.000 kr. bliver det 2.000 kr. Derudover skal der tillægges 500 kr. for at overskride de 140 km/t med 50 km/t, og dermed kommer fartbøden op på 2.500. Det er mange penge, som nemt kan mærkes i det daglige budget.

Faktisk kan din fartbøde blive højere, hvis du kører på motorveje eller andre veje med en hastighedsgrænse på 100 km/t og overskrider fartgrænsen med 30 % eller derover. I det tilfælde vil din fartbøde stige med 1.000 kr.

Hvis du kører 150 km/t på en motorvej, hvor du kun må køre 100 km/t, kommer din bøde altså op på 3.500 kr., fordi du får en almindelig bøde for at overskride fartgrænsen. Derudover sættes højhastighedstillægget i kraft plus de 500 kr. for at køre 50 km/t over 140 km/t. Endelig har du overskredet fartgrænsen med 30 % og får dermed yderligere 1.000 kr. i bøde.

Selvom en fartoverskridelse på kun 50 km/t ikke synes af meget, kan det nemt komme til at koste dig 3.500 kr. i bøde. Det er penge, som kunne bruges på meget sjovere ting.

Fartbødetakster for lastbiler eller busser på over 3.500 kg og personbiler med påhængsvogn

Som det kan ses, er fartbødetaksten for lastbiler og busser væsentlig højere end for andre former for køretøjer. Det skyldes, at lastbiler og busser er meget tungere end almindelige personbiler eller varebiler, og de kan derfor være til større fare i trafikken, hvis fartgrænserne ikke overholdes.

Fartbøde ved vejarbejde

Når der er vejarbejde, nedsættes farthastigheden betragteligt for at tage vare på vejarbejderne. 

Hvis du overskrider fartgrænsen ved vejarbejde, fordobles din bøde i forhold til de gældende takster. Det vil altså sige, at du meget nemt kan få en rigtig høj bøde på flere tusinde kroner, hvis du ikke holder øje og overholder fartbegrænsningen.

Betal dine bøder med EatMyBill

Hvis du har fået en fartbøde af politiet, kan det nogle gange være svært at få den betalt til tiden. Nogle gange har du måske ikke det økonomiske overskud til at betale hele bøden på en gang. Andre gange kan det være, at du udskyder at betale bøden, indtil du glemmer den, og pludselig er betalingsdatoen overskredet. Så ender du med at få en rykker, og så bliver bøden kun større.

Heldigvis findes der en rigtig nem og sikker metode til at sikre, at dine bøder og regninger betales til tiden. Den løsning hedder EatMyBill og er en app, der kan downloades gratis til din telefon.

EatMyBill er nem at bruge. Det eneste, du skal gøre, er at scanne bøden, når du modtager den med posten. Så kan EatMyBill tilbyde dig at betale hele bøden med det samme eller dele bøden op i mindre bidder, som du så betaler over længere tid. 

Det er en rigtig nem løsning, hvis du ikke har penge nok på din konto og derfor har behov for en afdragsløsning. Du skal selvfølgelig aftale en sådan løsning med politiet, så de ved, at pengene kommer i bidder. Du kan ansøge om en afdragsløsning på politiets hjemmeside. 

Koster det noget at bruge EatMyBill?

Appen er gratis at downloade, og du betaler et mindre gebyr pr. rate, du splitter din bøde eller regning op i. Gebyret er på 9,95 kr., og dermed er EatMyBill en meget billig løsning for dig, der gerne vil have dine bøder og regninger splittet op i mere mundrette bidder. Hvis du derimod gerne vil betale hele bøden på en gang, koster det et gebyr på 19,95 kr. 

Som en ekstra feature tilbyder EatMyBill også at klage over dine bøder, så du ikke skal igennem det tunge arbejde selv. Normalt koster en sådan ydelse dig 24,95 kr., men nu kan du faktisk klage over dine uretfærdige bøder gennem EatMyBill helt gratis.

EatMyBill er altså en app, der tillader dig at holde styr på dine regninger og bøder. I stedet for at betale hele beløbet på en gang kan du med EatMyBill splitte din bøde op i mindre bidder, så din privatøkonomi nemmere kan holde til det.

Du kan også bruge EatMyBill til at klage til politiet, hvis du føler, at din bøde ikke er retfærdig. Det kan nemlig godt være lidt af et slidsomt arbejde at klage til politiet selv, og derfor er det godt, at du kan få EatMyBill til at gøre det for dig.

Hvad har du lært?

I denne artikel har vi gennemgået de forskellige fartbødetakster, der gælder her i Danmark. Vi har kigget på fartbøder på motorveje, og vi har kigget på de forskellige former for ekstra tillæg, der kan gøre din fartbøde større. Når du kender prisen på fartbøden, er du forhåbentlig mere forsigtig, næste gang du sætter dig bag rattet.

Takster for fartbøder er dog ikke det eneste, vi har gennemgået i denne artikel. Vi har nemlig også kigget nærmere på appen EatMyBill, der meget effektivt og sikkert gør det muligt for dig at betale dine bøder, så din privatøkonomi ikke lider overlast.

I denne artikel har vi givet dig de rette redskaber til bedre at forhindre fartbøder samt til bedre at betale dine fartbøder, hvis du skulle være så uheldig at få nogle.

0 kommentarer

Relaterede artikler