Lær reglerne for parkeringsbøder at kende

29 okt, 2020 | Bøder, Parkering, Parkeringsregler | 14 Kommentarer

Har du været så uheldig at få en parkeringsbøde klemt fast under din vinduesvisker? Det er altid irriterende at få en parkeringsbøde, og det er ofte en meget dyr fornøjelse. Men det kan ske for alle, hvis du ikke er opmærksom nok på reglerne for parkering.

Derfor vil vi gerne gøre dig klogere på, hvordan du betaler en parkeringsbøde, dine muligheder for at klage over bøden og give dig generel information om parkeringsafgifter. Sidst, men ikke mindst, vil vi forsøge at gøre dig klogere på de forskellige regler, der findes inden for parkering og bøder. Så kan du måske undgå at få en parkeringsbøde i fremtiden. Ikke desto mindre kan du få et bedre indblik i, hvad du skal gøre når uheldet er ude, og der ligger en gul parkeringsbøde under din vinduesvisker.

Hvad er reglerne for parkeringsbøder?

Der findes mange forskellige regler for parkeringsbøder. Ikke kun for dig, men også for parkeringsselskaberne – både offentlige og private. En af reglerne for parkeringsbøder er, at den skal placeres synligt på bilen eller gives direkte til dig som fører. Hvis det ikke er muligt, kan bøden også blive sendt til bilens ejer. Det er et krav, at parkeringsbøden indeholder flere relevante oplysninger, som du skal bruge til betalingen af bøden og en eventuel klage over bøden.

På parkeringsafgiften skal der blandt andet stå:

 • Hvornår overtrædelsen er sket og hvor.
 • Hvilken overtrædelse der er tale om. Er det parkering uden for en afmærket bås, eller har du parkeret for tæt på et lyskryds?
 • Hvor du kan klage over bøden, hvis du ikke føler at den er berettiget.

For at parkeringsselskabet overhovedet kan give dig en parkeringsafgift, skal skiltningen være i orden i henhold til reglerne. Det er de skilte, som skal hjælpe dig til at undgå at parkere ulovligt. Parkeringsselskabet skal desuden også være tilmeldt Parkeringsklagenævnet.

Sådan undgår du bøden – parkeringsregler på offentlige områder

Lad os tage et kig på parkeringsreglerne på offentlige områder, da det ofte er her at de fleste får deres parkeringsbøder.

Når du er inde i byen, må du ikke standse eller parkere på:

 • fortov
 • cykelsti
 • helleanlæg
 • vejkryds
 • midterrabat.

Den parkeringsbøde, som de fleste danskere får, er når der parkeres i eller for tæt på et vejkryds. Så her skal du være ekstra opmærksom og være sikker på, at du er parkeret mere end ti meter væk fra vejkrydset. Hellere parkere lidt længere væk end at få en bøde.

Hvis din bil er gået i stykker, og du står parkeret et sted med dit havariblink tændt, skal bilen fjernes inden for 18 timer – ellers gælder de samme ovenstående regler for parkeringen. Du kan altså derfor stadig få en parkeringsbøde, selvom bilen faktisk ikke kan køre.

Udover disse regler er det selvfølgelig skiltningen, der gælder, og det er derfor altid vigtigt at holde godt øje med skilte og kende de forskellige regler i den forbindelse. Selvom du føler dig som en ekspert i parkeringsskilte, kan det være svært at huske skiltenes betydning. Så sørg for at få opfrisket de forskellige skilteregler en gang imellem, hvis det er længe siden du tog dit kørekort.

Parkeringsreglerne kort og godt

For at gøre det nemmere for dig at få et overblik over reglerne for parkering giver vi dig her et kort uddrag af færdselsloven:

 • Parkering må kun ske i højre side af vejen i færdselsretningen.
 • Når du forlader bilen, skal du sikre, at bilens motor er slukket og derfor ikke kan køre.
 • Du må ikke parkere på et fodgængerfelt eller ud for en udkørsel fra en cykelsti.
 • Du må ikke parkere i et vejkryds eller inden for en afstand af ti meter fra den tværgående kørebanes nærmeste kant.
 • Du må ikke parkere på en motorvejsbro, i en viadukt eller tunnel.

Hvis du vil vide mere om de forskellige parkeringsregler, kan du kigge på færdselsloven under paragraf 28 og 29. Her er reglerne udspecificeret, så du ikke er i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert – og på den måde kan du forhåbentlig undgå bøden.

Hvem kan udstede en parkeringsbøde?

Det er kun politiet, der kan udstede en parkeringsbøde til dig. Dog kan eksempelvis kommuner og private parkeringsselskaber også give dig en bøde med samtykke fra politiet. Bøden kan gives, hvis din parkering er til fare for andre eller forhindrer, at trafikken glider som den skal. Kommuner og private selskaber kan give dig en parkeringsafgift, såfremt du ikke overholder tidsrammer for parkering og i andre tilfælde såsom parkering på kantsten.

Ofte er reglen den, at du skal betale parkeringsafgiften, senest ti dage efter du har modtaget den – enten på selve bilen eller med posten. Hvis du ikke betaler til tiden, vil sagen komme for fogedretten og det vil koste dig endnu mere. Så det gælder bare om at få den betalt til tiden.

Betal din bøde til tiden uden hast

Med appen EatMyBill kan du dele din parkeringsbøde op i bidder, så den passer til din økonomi. EatMyBill garanterer dig, at regningen bliver betalt til tiden – også selvom du bruger længere tid på at få den betalt. Det er derfor en perfekt løsning til dig, der gerne vil betale parkeringsbøden til tiden, men ikke har alle pengene lige nu og her. Så undgår du at ende i retten, og du får betalt bøden, som du skal.

Det gør du, hvis du har fået en parkeringsbøde

Hvis du har været så uheldig at få en parkeringsafgift, så kan det være en god idé lige at kigge efter en ekstra gang, om der skulle være et parkeringsskilt, som du ikke så, dengang du parkerede bilen. Hvis du eksempelvis har overset et parkeringsskilt, der egentlig var tydeligt nok, er parkeringsafgiften højst sandsynligt berettiget. I denne situation gælder det om at få betalt bøden så hurtigt som muligt, så du ikke ender med at betale mere end højst nødvendigt.

Der vil altid stå på afgiften, hvad årsagen til bøden er. Hvis du mener, at parkeringsbøden ikke er berettiget, så skal du dokumentere bilens parkering grundigt, inden du klager over bøden. Det kan du gøre ved at tage et billede af bilens placering, de parkeringsskilte som var i nærheden samt den p-billet eller p-skive, som du brugte i tidsrummet. På den måde har du dokumentation, hvis du vil klage over bøden.

Hvordan klager jeg over en parkeringsbøde?

Hvis du har fået en bøde, som du ikke synes, er rimelig, kan du klage over den og måske få pengene igen. Hvis du vil klage, skal du først og fremmest finde ud af, hvem der har udstedt afgiften til dig. Du skal nemlig klage over bøden til den myndighed, som har udstedt parkeringsbøden til dig. Det kan eksempelvis være politiet, kommunen eller et privat parkeringsselskab.

Hvis du vil klage over en parkeringsbøde som er udstedt af politiet, skal det gøres direkte til politiet. Du kan også få sagen behandlet på et retsmøde. Det kan dog være en længere proces og svært at overskue.

Hvis du ikke kan overskue hvordan og hvor du kan klage over din parkeringsbøde, så kan du igen bruge appen EatMyBill, hvor du kan klage helt gratis. Hvis du har fået en bøde, som du ikke synes er berettiget, kan du både få hjælp til at klage samt indsætte billeder og anden dokumentation direkte i appen. Med appen er det nemt og overskueligt at følge med i hele processen. Du kan også betale parkeringsbøden med EatMyBill, efter du har klaget og fået den endelige dom.

Så meget skal du betale i parkeringsafgift

Parkeringsafgiften kan variere alt efter hvilken parkeringsregel der bliver overtrådt. Den mest almindelige afgift er på 510 kroner (2020). Afgiften kan dog komme helt op på 1020 kroner, hvis du for eksempel holder ulovligt på en handicapplads, foran en port eller lignende. Det kan i visse tilfælde lade sig gøre at nedsætte afgiften, hvis du eksempelvis har en meget lav indkomst. Bøden kan dog ikke nedsættes til et beløb, der er mindre end 500 kroner.

Du kan også risikere at få flere parkeringsbøder på én gang, hvis du parkerer ulovligt i flere dage i streg. Du skal altså ikke tænke, at du sagtens kan blive holdende, nu hvor du allerede har fået en bøde. Det kan hurtigt blive meget, meget dyrt.

Gør betalingen nemmere og mere overskuelig

Med EatMyBill kan du scanne dine parkeringsbøder nemt og hurtigt med kameraet på din mobil. En af de helt store fordele er, at du både kan betale bøden med det samme eller splitte den, så den passer til dit budget.

Processen er nem og overskuelig:

 1. Tag et billede af din afgift med mobilen.
 2. Vælg om du vil betale hele beløbet nu, eller splitte det op i forskellige rater.
 3. Godkend betalingen – så sørger EatMyBill for at din regning bliver betalt til tiden – også selvom den betales over længere tid

Det kan være en god måde at få styr på dine parkeringsbøder på og samtidig betale dem til tiden. Så slipper du for at tænke på ubetalte bøder og uoverskuelige betalingsfrister. EatMyBill kan altså gøre det mere effektivt at gennemskue reglerne for parkeringsbøder, og samtidig står de for at betale bøden.

Med alle de ovenstående regler om parkeringsbøder er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvordan du undgår en parkeringsafgift.

God kørsel og parkering fremover.

14 Kommentarer

 1. Hej
  Jeg har fået en p-bøde fordi jeg kom til at stille min p-skive en time for lidt frem på min arbejdsplads 🙁
  Jeg har fået billeddokumentation fra parkzone. Der er billeder af p skiven separat fra billeder af min bil med min nummerplade.
  Skal de have et billede samlet hvor pskive og nummerplade på bilen fremgår?
  Jeg mener principielt kan de have taget billeder af min bils med nummerplade og en anden blå bil med indstillet pskive.. hm..

  Mvh Lotte

  Svar
  • Hej Lotte,

   Det vil altid være en vurderings sag alt efter præcis hvilke billeder der er, så uden at se det er det svært for mig at sige noget. Du er velkommen til at downloade vores app, og lave en klage derigennem. Så vil vi i hvert fald meget gerne hjælpe med at få kørt den helt til døren. 🙂

   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 2. Kan det være rigtigt at jeg har fået en p bøde juleaften i år var sikker på at det er en helligdag

  Svar
  • Hej Maibritt,

   Der skal lidt flere informationer til før jeg kan hjælpe med en vurdering af det. Selvom det er helligdag kan man godt parkere ulovligt, og derfor få en parkeringsbøde. Det kan også være på en privat ejet parkerings plads, hvor man stadig skal betale selvom det er helligdag. Håber du får styr på det, og hvis du vil klage over afgiften eller betale den i rater, er du velkommen til at bruge vores app “EatMyBill” til at gøre det.

   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 3. Hej.
  Jeg har pr. post 17/12 modtaget en p-bøde fra Scanparkering som følge af en “urigtig indstilling af p-skive” på en adresse i Brøndby 26/11.
  Det er første gang, jeg hører noget om bøden! Har aldrig fået nogen strimmel eller andet i forruden eller andre henvendelser af nogen art.
  Der er ingen fotos af hverken bil, nummerplade eller p-skive, klokkeslæt for parkering eller andre beviser på noget som helst, – kun en “reminder” om, at jeg skal betale min gæld på kr. 795,-. Jeg er mig ikke bevidst, at jeg på nogen måde har parkeret hverken ulovligt eller med urigtig indstilling af p-skive.

  Hvad er dette? Er det overhovedet lovligt?

  Hvad skal jeg gøre?

  Svar
  • Hej Diana,

   Hvis jeg var dig ville jeg nok klage over afgiften. Så skal de fremsende dokumentation for at parkeringsbøden er rigtigt udstedt, og så kan du tage den derfra. Det kan jo ske at strimlen blæser af bilen, eller at en anden person tager den af bilen, af den ene eller den anden årsag. Derfor modtager man også altid bøden pr. post, hvis ikke man har betalt den efter X antal dage(det varierer fra parkeringsselskab til parkeringsselskab). Håber det besvarer dine spørgsmål. 🙂

   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 4. Hej
  Jeg fik en bøde af q-park, fordi jeg kom til at sætte min p-Skive til 19.15 i stedet for 18.45. Jeg landede i Danmark kl.18 og kan derfor ikke på nogen måde have holdt mere end 2 timer på parkeringspladsen. Er jeg stadig berettiget til at få en bøde?
  Mvh mark

  Svar
  • Hej Mark,
   Øv med parkeringsbøden. Desværre ved jeg at mange af de private parkeringsselskaber ser ret strengt på det her med at indstille parkeringsskiven forkert. En forkert indstillet parkeringsskive vil næsten altid medføre en bøde.
   Du er velkommen til at downloade vores app, og oprette en klagesag på din bøde derigennem, og så skal vi nok tage kampen for dig.
   De bedste hilsner
   Morten
   EatMyBill

   Svar
 5. Hej, fik en p bøde 5 min efter min betalt parkering var udløbet.
  Var på vej til bil, men kom lige for sent.
  Hvor meget tid har men efter parkering tid er udløbet?
  Mvh Robert

  Svar
  • Hej Robert,
   Det afhænger af om det er offentlig eller privat parkering, samt om det er en trafikal forseelse eller om det er en parkeringsforseelse, så det er utroligt svært at svare på, uden at kende alle detaljer.

   Du er dog velkommen til at scanne afgiften med vores app, og klage gennem den, og så skal vi nok tage kampen med parkeringsfirmaet for dig.

   Med venlig hilsen
   Morten

   Svar
  • Er det ejeren af bilen der skal betale en parkerings bøde eller er det personen der parkerese bilen?

   Svar
   • Hej Nadia,

    Som udgangspunkt er det ejeren af en bil der er ansvarlig for at betale parkeringsbøden. Dog vil jeg mene at det er mest fair at den der har parkeret ulovligt, også er den der betaler afgiften. Men det er desværre op til jer selv at aftale.

    De bedste hilsner
    Morten
    EatMyBill

    Svar
 6. Hej
  Jeg har fået en bøde af ParkZone på 790,00kr
  Jeg parkeret ved kantstenen, men uden for båsen, som de og jeg har billeder af, men der er skrevet forkert adresse på bøden og de efterfølgende mails, jeg har også billeder af forkert adr., er det grund nok til at jeg ikke skal betale?

  Er det aktuelt at jeg parkeret pga. en akut situation, kørte fra Randers til Aarhus da jeg skulle hjælpe min mormor før hun blev kørt til akutafdelingen på Skejby hospital.
  Havariblink var ikke tændt.

  Som i skriver er det kun politiet som kan udstede en parkeringsbøde, er det aktuelt at jeg insistere på at ParkZone skal fremvise dokumentation fra politiet?

  Mvh. Benjamin

  Svar
  • Hej Benjamin,

   Hvem der udsteder afgiften afhænger af hvem der administrerer parkeringspladsen man holder på. Derfor kan det sagtens være ParkZone der udsteder afgiften.

   Jeg tror ikke man kan få afvist kravet pga. en forkert adresse på mailen/afgiften desværre, eller at årsagen til parkeringen var af akut karakter.

   Du er dog velkommen til at scanne afgiften med vores app, og klage gennem den, og så skal vi nok tage kampen med ParkZone for dig. 🙂

   Med venlig hilsen
   Morten

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler